Har din bolig behov
for nytt tak?

iBygg utfører alt innen nybygg, tilbygg og rehabilitering.

Alle hus fortjener et tett tak. iBygg har lang erfaring og solid kompetanse på takbytte. Vi har dedikerte tak-team og gjør jobben raskt og effektivt.

Ta kontakt med vår prosjektleder for takbytte

Vi har siden 2010 bygget opp en solid bedrift med fokus på kvalitet, punktlighet og kunden i fokus.

I dag er iBygg over 50 dyktige medarbeidere med lang erfaring og god kompetanse på takbytte, etterisolering og kledning.  

Martin Fuglevik

Prosjektleder

Takbytte, takreparasjon eller takfornying med maling: Hva er det beste valget?

Når taket ditt begynner å vise alderdomstegn, står du overfor et viktig valg: Skal du legge nytt tak, eller holder det med takfornying med maling? I denne artikkelen ser vi på forskjellene og gir deg råd på hva du bør velge.

Takbytte og takreparasjon

Takbytte innebærer å fjerne det eksisterende yttertaket på et hus og erstatte det med nye takmaterialer. Dette inkluderer bytte av undertak, lekter og ny takstein. Å legge nytt tak er noe som gjøres når et tak er skadet, hvis det er lekkasjer, eller når det har nådd slutten av sin levetid. Levetid vil variere, men forsikringsselskaper operer ofte med 25 års levetid på tak i sine vurderinger.

Forbedret beskyttelse mot været
Når betongstein blir gammel og slitt så trekker vannet gjennom steinen. Nye eller reparerte tak gir forbedret beskyttelse mot regn, snø, vind og ekstremvær, noe som minimerer risikoen for lekkasjer og vannskader.

Energiøkonomisering
Moderne takmaterialer gir ofte bedre isolasjon og energieffektivitet, som kan redusere oppvarmings- og kjølekostnader.

Utseende
Selv om takfornying med maling kan gi taket et bedre utseende på kort sikt, tilbyr et nytt eller reparert tak varige estetiske forbedringer.

Verdiøkning av eiendommen
Investering i takbytte eller omfattende reparasjoner er sett på som mer verdifullt for potensielle kjøpere, sammenlignet med overfladisk takfornying.

Garantier
Nye tak kommer ofte med omfattende garantier som gir huseiere ro i sinnet. Du må også tenke på om taket ditt er dekket av forsikring dersom du skulle få en lekkasje. Normalt dekkes ikke lekkasjer hvis taket er mer enn 25 år gammelt.

Takfornying med maling

Takfornying med maling er en prosess hvor man rengjør taket for skitt og mose med høytrykkspyler, før man påfører et belegg og maling på et eksisterende tak. I all hovedsak vil belegget og maling gi en fin farge på taket. Det vil også gi en glattere overflate som kan forhindre skitt og mose å feste seg.
Denne metoden brukes ofte som en kostnadseffektiv løsning for å forbedre estetikken uten å gjennomføre en fullstendig utskifting. Malingen adresserer ikke underliggende strukturelle problemer.
Det er viktig at man ikke ser på takfornying som en løsning til slitte tak. Maling har liten betydning for taksteinens totale levetid.

Alle tak krever to-lags tetting, og maling av taket gir ikke noen forlengelse av undertakets levetid. Faktisk kan tettingen i taksteinen bli ødelagt når taket blir høytrykkspylt, noe som fører til økt slitasje på undertaket. Slitt betongtakstein kan til og med tillate at regn trenger direkte gjennom. Videre kan ikke viktige takdetaljer som takhetter, pipebeslag, sløyfer, og takrenner repareres med maling. Ved å male taket skyver man bare problemene foran seg og øker risikoen for lekkasjer, som ofte oppstår nettopp ved disse detaljene på taket.

Takfornying med maling kan virke som en rask og kostnadseffektiv løsning, men det har sine begrensninger:

Overfladisk løsning:
Maling adresserer ikke de underliggende strukturelle problemene.

Midlertidig estetisk forbedring:
Selv om maling kan forbedre takets utseende midlertidig, er det ikke en varig løsning.

Potensielt skjuler problemer:
Maling kan dekke over problemer som kan forverres over tid uten synlige tegn.

Konklusjon

Derfor bør du ikke male taket. Maling forbedrer ikke takets holdbarhet, og taksteinsprodusenter anbefaler ikke denne praksisen.

Ved å investere i et nytt tak, spesielt hvis du har et eldre tak som er utsatt for slitasje og lekkasjer, kan du potensielt spare betydelige kostnader. Slitte og gamle tak må uansett byttes, og det er derfor lite hensiktsmessig å male dem først.

Tak har generelt en lang levetid; godt vedlikeholdte tak kan vare i mange år. Det er imidlertid viktig å være proaktiv for å forebygge lekkasjer. Du bør derfor inspisere taket årlig, og det er klokt å gjøre dette godt før høstsesongen starter.

For en gratis befaring og et pristilbud på nytt tak, kan du kontakte oss her.

Martin Fuglevik

Prosjektleder

Male huset?

Vår samarbeidspartner iFarge hjelper deg gjerne med maling av ditt hus. Vi koordinerer alt, og for deg som kunde er det både enklere og penger å spare.